Beata-Bea

Wpis

wtorek, 26 września 2017

Co z dyni?

Dziś będzie trochę o jednym z moich ulubionych warzyw - dyni. Uwielbiam ją zarówno jako podstawę zup, dodatek do dania głównego, jak i składnik deserów.

Moim zdaniem najlepsza jest dynia muskat. W smaku jest bardzo słodka i aromatyczna. Ma też cudowną, kremową konsystencję. I co ważne - bardzo miękką (jak na dynię) skórkę, przez co da się ją bez problemów pokroić. 

Dynię, po obraniu i wydrążeniu środka, kroję w kostkę i piekę w piekarniku, przyrządzam na parze lub gotuję (do zupy).

Jeśli chodzi o zupę, ugotowaną dynię wystarczy zblendować, dodać trochę mleczka kokosowego, przypraw (wedle uznania: jarzynka do zup, sól, pieprz, gałka muszkatułowa, cynamon, curry) i posypać grzankami. Powstanie nam wyrób rozgrzewający i bardzo zdrowy. Jeśli ktoś lubi czosnkowy posmak, grzanki można natrzeć ząbkiem czosnku.

Jako dodatek do drugiego dania nadaje się dynia do pure ziemniaczano - dyniowego lub pokrojona w kostkę zamarynowana w słodko - ziołowej zalewie octowej.

Z dyni możemy przyrządzić także pyszne desery. A konkretnie ciasto dyniowe (przygotowane z pozostałości po wydrążeniu dyni - z tych "makaroników" ze środka (a w zimie z zamrożonych, wcześniej upieczonych kawałków). Z upieczonych, zblendowanych z kakao (ewentualnie z dodatkiem cukru pudru) dyni możemy także przyrządzić szybki, "budyniowy" deser.

Smacznego :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
beata-bea
Czas publikacji:
wtorek, 26 września 2017 11:23

Polecane wpisy

  • Poskromić apetyt

    Zbliża się wiosna, a ja mam problem z poskromieniem mojego apetytu na wszystko, a zwłaszcza na rzeczy, które na pewno odbiją się negatywnie na mojej figurze. Ku

  • Lżejsze menu

    Nie panują u nas siarczyste mrozy. W zasadzie rzadko kiedy zdarzają się jakiekolwiek mrozy, więc nie powinno nas ciągnąć do tradycyjnego polskiego, zimowego jed

  • Wstępne zakupy

    Kończy się listopad. Wielkimi krokami nadchodzi grudzień, więc chciał nie chciał należy już zacząć myśleć o prezentach mikołajkowych i gwiazdkowych, o gotowaniu

  • Ciasto z dynią i prażonymi orzechami

    Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z dynią i prażonymi orzechami. Połączenie idealne! Zachęcam do wypróbowania w sezonie dyniowym i nie tylko. Jeśli macie zapa

  • Krem z dyni i gruszki

      250 ml musu z dyni 2 gruszki 1 ziemniak biała cześć pora 2 ząbki czosnku 200 ml wody 50 ml mleka kokosowego sól, pieprz, czarna papryka, kumin, chili ole